Włoska pizza – dawniej i dziś

Włoska pizza – dawniej i dziś

Wszyscy kojarzymy włoską pizzę z daniem obfitym i nasycającym. Przeważnie sięgamy po nią w chwilach odczuwania maksymalnego głodu. Po powrocie do swojego ciepłego mieszkania mamy ochotę sięgnąć po coś szybkiego i smacznego, tym bardziej jeśli przez cały czas trwania pracy nie mieliśmy nawet chwili na spożycie chociażby małej przekąski. Całe szczęście taka pizza w Gdyni (Karwiny) może do nas dotrzeć w przeciągu kilkudziesięciu minut i bardzo cenimy sobie takie rozwiązanie. Zamawiamy ją na imprezy i spotkania towarzyskie. Udajemy się na nią ze swoimi partnerami, zapraszając ich na randki do eleganckich pizzerii. Mało kto z nas ma jednak świadomość tego, że włoska pizza ma znacznie bogatszą historię, niż to się nam wydaje, a niegdyś była daniem jedzonym głównie przez ludzi najuboższych. Wyglądała zupełnie inaczej niż ta znana nam obecnie.

Większość restauracji i punktów gastronomicznych zachęca nas do uzupełniania pizzy przeróżnymi dodatkami. Chętnie z tej opcji korzystamy. Sięgamy po nadprogramowe kawałki salami, posypujemy pizzę szynką lub kurczakiem, a także pokrywamy ją cząstkami różnych warzyw, obficie posypując to wszystko dwoma warstwami sera. Prawdziwa włoska pizza z poprostubistro.pl składa się natomiast z maksymalnie trzech lub czterech składników. Nie uświadczymy w niej żadnych mięsnych dodatków. Nie znajdziemy kawałków warzyw. Zamawiając tą klasyczną wersję dania, otrzymamy na talerzu cieniutki mały placek z chrupiącymi brzegami, na którego powierzchni dostrzeżemy jedynie sos pomidorowy, ser mozzarella oraz świeżą bazylię. W porównaniu do tego jedzonego w czasach starożytnych możemy go jednak uznać za danie naprawdę bogate. W tamtych latach mieszkańcy Włoch jadali bowiem zupełnie inną pizzę niż dziś – nazywali nią po prostu pieczone ciasto chlebowe, podawane w towarzystwie masła czosnkowego lub obsypane cebulą. Możemy sami znaleźć przepisy na pizzę typowo włoską, aby przekonać się, jak rzeczywiście smakowała ona w dawnych czasach. Będziemy najprawdopodobniej bardzo zaskoczeni jej składem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *